Web applicaties vesturen vaak mailtjes. Denk aan het bevestigen van een account, wachtwoord opvragen, o.i.d. Hiervoor is geen volwaardige mailserver nodig, een server die enkelt mail verstuurd is voldoende. De volgende instructies zorgen ervoor dat zo’n server wordt opgezet.

Mailserver installeren en configureren

In plaats van apt-get wordt er tasksel gebruikt. Tasksel installeerd niet alleen packages, hij stelt ze ook voor je in. Tasksel toond waar nodig een wizard om de juiste instellingen per situatie te laden. Tasksel zal voor de mailserver vragen voor welke situatie deze wordt gebruikt

# mailserver via tasksel installeren
sudo tasksel install mail-server

e-mailserverconfiguratie

Kies tijdens de installatie voor Internetsite. Vervolg de wizard.

E-mail-naam

Let wel op dat als de mailserver een bepaald domein vertegenwoordigd dit goed wordt ingesteld. Als dit niet goed wordt ingesteld zullen de mails altijd in de spambox van de ontvanger terecht komen. Voor een locale ontwikkel server kan je de al aanwezige instellingen gebruiken, kijk dan wel in je spambox als je mail verwacht.

self-signed certificate aanmaken

Maak een self-signed certificate aan, de mailserver wordt niet extern benaderd maar een certificaat is wel nodig voor de basis instelling.

Testen

Stuur vervolgens een test mailtje via de terminal, vergeet niet het email adres te wijzigen.

echo "Dit is de inhoud van een testmail" | mail -s "Dit is het onderwerp van de testmail" "aan@mailadres"

Kijk in je spambox!

spam vanwege ontwikkel instelling


lees meer

Handleiding Ubuntu-server: Email Services